Geneeskunde cadeaus

Cadeaus voor geneeskunde studenten

Een jaar geleden schreef ik de blog “Boeken voor artsen” speciaal voor de feestdagen. Over de afgelopen jaren heb ik naast een heleboel boeken, een hoop andere mooie, grappige en bijzondere cadeaus gekregen, als geneeskundestudent, als afstudeercadeau voor mijn geneeskunde master, voor mijn promotie/PhD en toen ik begon als arts-assistent op de interne geneeskunde. Deze cadeau ideeën speciaal voor dokters en deels ook voor andere mensen die in de zorg werken, delen wij graag met jullie. Ben jij nog op zoek naar een klein cadeautje, of een groter cadeau als aandenken voor één van deze mijlpalen van een beginnende dokter? Hopelijk biedt deze blog je wat inspiratie!

1. Medical Milestone sieraad

Om te beginnen natuurlijk het allerleukste cadeau een Medical Milestone sieraad!! Ik heb dit sieraad met esculaap van mijn schoonouders gekregen toen ik afstudeerde, en ben er nog altijd heel erg blij mee. Dit is ook de reden geweest dat wij überhaupt Medical Milestone hebben opgericht, lees hier meer over in onze eerdere blog “over ons”.  Onze sieraden met het esculaap zijn hét perfecte cadeau voor ouders aan hun kinderen, vriendinnen onderling of voor je liefje. Je kunt kiezen uit een gouden of zilveren ketting of een gouden armband. Elk sieraad wordt per stuk handgemaakt door ons atelier in Amsterdam.   

2. Stethoscoop

Een klassieker, maar voor elke dokter handig, is natuurlijk een stethoscoop. Nou koop je deze als beginnend geneeskundestudent vaak al wel in je eerste jaar, maar dat wil niet zeggen dat je hier geen upgrade van kan gebruiken later in je loopbaan als arts. Voor mijn afstuderen in de zomer van 2018 heb ik deze mooie Littmann gekregen, met een dubbel-loops slang en daarbij betere kwaliteit dan de standaard stethoscoop. Ik dacht dat ik niet zo goed was in een hartruisje horen, maar realiseer mij inmiddels dat dit ook héél erg afhangt van welke stethoscoop je gebruikt. Extra leuk om hem te laten graveren met de naam van de gelukkige en je hebt een mega functioneel en bijzonder cadeau te pakken dat nog lange tijd goed van pas kan komen als dokter. 

3. Gegraveerde snijset 

Sinds ik in het ziekenhuis werk op de interne geneeskunde kan ik niet zeggen dat ik er nog veel aan heb, maar deze gegraveerde snijset heb ik gekregen van mijn ouders toen ik aan mijn coschappen ging beginnen. Tuurlijk, je neemt echt niet je eigen snijset mee naar de operatiekamer (dat mag natuurlijk helemaal niet) maar het is wel heel handig om thuis mee te oefenen én het is vooral tof om in je bezit te hebben. Voor de chirurgen in spé een absolute aanrader als afstudeercadeau, zodat je alvast op mandarijnen kunt gaan oefenen.

4. Ooglampje

In een wat (flink) lagere prijsklasse kun je ook gaan voor een ooglampje. Je denkt misschien, die heeft toch niet elke dokter nodig? Maar in ieder geval voor elke geneeskundestudent die bezig is met de coschappen in het ziekenhuis, en voor elke dokter die bijvoorbeeld gaat werken bij de interne geneeskunde of op de neurologie, absoluut onmisbaar! En dan is het toch wel leuk om met een mooi zilveren ooglampje te lopen in plaats van de standaard plastic variant.

5. Biologisch uitwisbaar notitieboekje 

Los van alle instrumenten voor het lichamelijk onderzoek heb ik zelf mijn broer die op de Gynaecologie ging werken een uitwisbaar biologisch notitieboekje cadeau gedaan. Je werkt met name in het ziekenhuis ALTIJD met losse blaadjes, met korte aantekeningen, to-do lijstjes, noem maar op. Aan het eind van de dag eindigen die notities eigenlijk altijd in de prullenbak, en dat is best zonde van het papier. Met dit boekje kun je dagelijkse items die je daarna niet meer nodig hebt uitwissen, bovendien past het boekje perfect in de zak van je doktersjas, tipje!

6. Klompen

Daarnaast zijn klompen, helemaal in dit corona tijdperk, een hele goede investering en kun je met een mooi kleurtje de blits maken. Ik heb deze zelf aangeschaft voor mijn coschappen, en ze vooral tijdens de coschappen chirurgie en gynaecologie gebruikt. Maar, nu in het corona tijdperk draag ik ze bijna elke dag, sowieso als ik op de spoedeisende hulp werk of op een van de corona afdelingen. Het is natuurlijk veel hygiënischer en daarnaast is het ook mega makkelijk want ik hoef geen seconde na te denken over wat ik aantrek ’s ochtends!

7. Medsocks

Deze tip kreeg ik van één van mijn collega’s toen ik deze blog aan het schrijven was. Want in klompen (en overigens ook in normale schoenen) mogen blitse sokken met een fel printje natuurlijk niet missen. Als je al de hele dag in een saaie witte jas moet lopen, is het mooi als je in ieder geval een statement kunt maken met je sokken. Je kunt dan natuurlijk ergens sokken met een printje kopen, maar wij vinden dit initiatief van Medsocks van geneeskundestudenten super leuk, toffe sokken met een écht dokter printje.

8. Gegraveerde champagneglazen 

Speciaal voor mijn promotie heb ik deze super mooie kristallen champagne glazen gekregen, gegraveerd met mijn naam en de datum waarop ik mijn PhD heb behaald. Ze staan prachtig in de kast naast mijn proefschrift en ik vind dit zelf echt een heel bijzonder aandenken.

9. EHBO-doos

Deze veel te grote maar mega praktische EHBO-doos heb ik mijzelf cadeau gedaan toen ik ging verhuizen. Ik heb best veel verbandmiddelen en medicijnen opgespaard, en ik vind het mega fijn om al deze spulletjes nu verder te kunnen verzamelen en netjes op te kunnen bergen. Het eerste kindje dat op straat gevallen was en haar knie had bezeerd heb ik al een mooie pleister uit mijn EHBO koffertje kunnen geven. 😉

Ennnn tot slot een tof boek, medisch inhoudelijk of een roman, het is maar net wat je zelf leuker vindt om cadeau te vragen of te geven. Als medisch inhoudelijk boek kan ik natuurlijk niet anders dan de Compendium boekenreeks aanraden. Mooie overzichtsboeken die vooral handig zijn tijdens de geneeskundestudie, Compendium is opgericht door twee geneeskundestudenten die precies weten wat handig is voor tijdens je studie. Met name een goed idee voor na de bachelor, dus perfect voor de witte-jassen ceremonie! Voor een boek dat je vooral voor je plezier wilt leven, refereer ik je graag naar deze blog, waar je reviews over een hele hoop andere boeken kunt vinden. 

Mis ik een absoluut mega top cadeau in deze blog, tip dan vooral Koen zodat hij weer wat inspiratie heeft als hij een cadeautje voor mij wilt kopen! 😉

Liefs,

Stéphanie