boeken voor artsen

Leuke-boeken-voor-artsen

Kleine cadeaus voor de feestdagen speciaal voor artsen

Boek-cadeau-dokter

This is going to hurt – Adam Kay

Een hele bekende, een boek dat vorig jaar rond de feestdagen in ieder geval een absolute hit was! Dit boek zou ik iedereen willen aanraden en is mijn persoonlijke favoriet in dit genre boeken vanwege de herkenbare situaties die geschetst worden en de grappige ondertoon. De ondertitel zegt eigenlijk al genoeg “secret diaries of a junior doctor”. De combinatie van de medische achtergrond van Adam Kay, zijn werk als arts-assistent bij de Gynaecologie en zijn latere werk als comedian, maken dit een boek dat de pijnlijke waarheden van het leven als arts op een lachwekkende manier beschrijft. Ook al is het boek gebaseerd op het zorgsysteem in Engeland, maakt dat het boek niet minder toepasselijk op het leven van een arts assistent in onze ziekenhuizen. Het boek bevat een beschrijving van zijn werk als arts assistent en later ook als specialist, met passages die gaan over wat hij zoal meemaakte in zijn diensten. Het belangrijkste thema in het boek is de inhumane manier waarop er (in Engeland) met artsen wordt omgegaan, met lange dagen, onderbetaling en de onmogelijkheid om een dag vrij te regelen. Tegelijkertijd beschrijft hij hoe het gevoel van een “low-grade super hero” er dagelijks voor zorgde dat hij weer aan het werk ging, om patiënten te kunnen helpen. Een boek dat je zal laten lachen, en zal laten huilen. Voor net iets meer dan een tientje haal je hem in huis.

Boek-cadeau-arts

When breath becomes air – Paul Kalanithi

Dit boek heeft een ontzettende indruk op mij gemaakt en is een heel ander type boek dan “This is going to hurt”. Als je op zoek bent naar een diepgaander, sentimenteler en in die zin indrukwekkender boek, dan zou ik je deze absoluut aanraden. Het is een autobiografie van Paul Kalanithi, die op de leeftijd van 36 jaar wordt gediagnosticeerd met een inoperabele vorm van longkanker. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld zit hij net in de laatste fase van zijn opleiding tot neurochirurg. Het eerste deel van het boek beschrijft zijn zoektocht naar wat voor specialist hij wil worden, en neemt je mee in zijn onzekerheid en vraagstukken over wat de betekenis van zijn leven is in onze wereld. Het tweede deel gaat over hoe hij, met zijn medische achtergrond, om gaat met zijn rol als patiënt. Hierin speelt zijn behandeld oncoloog een belangrijke rol. Dit boek beschrijft op een prachtige wijze wat er met Paul gebeurt nadat hij te horen heeft gekregen dat hij uitgezaaide longkanker heeft, alle emoties die daarbij komen kijken, de hoop die opvlamt als de behandeling aan lijkt te slaan, de onzekerheid tijdens het gehele ziekteproces. Ik heb zelf een belangrijke les geleerd:

”Medical training is relentlessly future-oriented, all about delayed gratification; you’re always thinking about what you’ll be doing five years down the line. But now I don’t know what I’ll be doing five years down the line. I may be dead. I may not be. I may be healthy. And so it’s not all that useful to spend time thinking about the future- that is, beyond lunch.”

Cadeau-dokter-samuel-shem

The House of God – Samuel Shem

Een echte klassieker, een tikkeltje cynische beschrijving van het werk als arts in een Amerikaans ziekenhuis. Een boek dat gaat over de hiërarchie in ziekenhuizen en de bizarre situaties die je als dokter tegenkomt. Dit boek lijkt qua thema’s enorm op “This is going to hurt” en beschrijft ook vanuit de ogen van een arts (assistent) hoe het leven als arts eruit ziet in het ziekenhuis, de kenmerkende situaties die je tegenkomt en de treurige elementen van het vak. Hierbij richt “House of God” zich nog net iets meer op de rare gewoontes die wij als artsen er op na houden. Terwijl je dit boek leest lijkt het soms de normaalste gang van zaken hoe wij met onszelf, collega’s en patiënten om gaan, maar door de choquerende woordkeuzes word je af en toe hard op de feiten gedrukt dat de wereld in het ziekenhuis erg extreem kan zijn. Ik vond dit boek zelf iets moeilijker te lezen, onder andere door het taalgebruik en het complexe zorgsysteem in Amerika. Daarnaast vond ik ook dat het cynisme er af en toe te dik bovenop lag. Maar al met al een klassiek boek waarvan je de “laws of the House of God” in menig arts assistenten kamer tegen zult komen:

 1. GOMERS (Get Out of My Emergency Room, of ook wel ouderen die graag dood zouden willen, maar wij niet toestaan om te overlijden) don’t die.
 2. GOMERS go to ground.
 3. At a cardiac arrest, the first procedure is to take your own pulse.
 4. The patient is the one with the disease.
 5. Placement comes first.
 6. There is no body cavity that cannot be reached with a #14G needle and a good strong arm.
 7. Age + BUN = Lasix dose.
 8. They can always hurt you more.
 9. The only good admission is a dead admission.
 10. If you don’t take a temperature, you can’t find a fever.
 11. Show me a BMS (Best Medical Student, a student at The Best Medical School) who only triples my work and I will kiss his feet.
 12. If the radiology resident and the medical student both see a lesion on the chest x-ray, there can be no lesion there.
 13. The delivery of good medical care is to do as much nothing as possible.
Arts-cadeau-boek-loes-heijmans-beek

Doe mij maar diabetes – Loes Heijmans-Beek

“Doe mij maar diabetes” valt in een iets ander genre, maar dat maakt dit boek niet minder relevant en interessant om te lezen. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, maar dit boek beschrijft op een boeiende en meeslepende wijze wat voor impact het hebben van diabetes mellitus type 1 op je leven heeft. Dit boek is geschreven vanuit Loes, die op haar 21ste de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt. Haar zorgeloze leventje verandert acuut in een leven waarbij structuur en regelmaat van belang zijn. Als arts (assistent) bij de interne geneeskunde denk ik zeer waardevol om te lezen, maar eigenlijk voor iedere arts. Het is een mooi boek dat je inzicht zal geven in wat een chronische ziekte doet met het leven van een patiënt. Wat mij betreft is dat hele relevante kennis waar je als arts alleen maar een betere zorgverlener kunt worden. Het boek leest heel makkelijk en prettig weg, ik heb hem zelf in twee avonden uitgelezen. Als het boek je bevalt heeft Loes nog een vervolg geschreven namelijk “Doe mij maar diabetes … en een baby”, misschien goed leesvoer voor een gynaecoloog in spe?

Boek-cadeau-arts-hendrik-groen

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Oké we dwalen misschien een klein beetje af van de échte arts-gerelateerde boeken want deze is eigenlijk voor ieder persoon hartstikke leuk. Desalniettemin licht ik hem hier graag uit, speciaal voor de artsen in het verpleeghuis of met specifieke interesse in de ouderengeneeskunde. Ik heb enorm genoten van dit boek, het is lekker luchtig geschreven met ontzettend veel humor. Hendrik Groen heeft in de vorm van een dagboek zijn belevenissen opgeschreven in een verzorgingshuis in Amsterdam Noord. Hij is misschien oud, maar nog niet dood! Samen met een groepje medebewoners probeert hij actief te blijven en zijn tijd volop te benutten. Een hilarische beschrijving van hoe hij het beste van het leven probeert te maken met zijn langzaam krakkemikkiger wordende lijf. Ook dit boek leest heerlijk weg en is een ideaal cadeau als je een roman zoekt voor rond de 20 euro.

Deze boeken heb ik dit jaar cadeau gekregen maar ben ik nog niet aan toegekomen om te lezen:

 • How Doctors Think – Jerome Groopman 
  Dit boek is misschien nóg interessanter als je zelf niet in de zorg werkt, want het neemt je mee in hoe artsen denken en om leren gaan met alles dat zij tijdens een normale werkdag tegenkomen. Het is geschreven op basis van uitgebreide interviews en is denk ik heel inzichtelijk voor jouw familieleden of vrienden. Misschien dus eerder een cadeautje voor familie van een dokter. 😉

   

 • Dokter is ziek – Gonny Ten Haaft
  Dit boek geeft een kijkje in hoe het is om als zorgverlener zelf ziek te worden en patiënt te zijn. Daarin lijkt het enigszins op het boek “When breath becomes air”, echter is dit geen biografie maar is dit boek geschreven op basis van interviews. Voor haar boek heeft Gonny Ten Haaft indringende gesprekken gevoerd met zieke artsen, verpleegkundigen en managers van ziekenhuizen om te beschrijven wat het betekent om patiënt te zijn, en of dit anders is als je zelf in een ziekenhuis werkt. 

   

 • De Dienstpieper – Marten van Olst
  In deze Nederlandse versie van “This is going to hurt”, beschrijft Marten het leven als arts assistent chirurgie en geeft ons een kijkje in zijn dagelijks leven. Ik heb dit boek afgelopen maand voor mijn 26e verjaardag gekregen en ben erg benieuwd hoe het Nederlandse zorgsysteem in dit geval beschreven wordt. Ik ben benieuwd of het boek wat minder kritisch hierover is dan de Engelse en Amerikaanse variant. “De dienstpieper” heeft in ieder geval lovende reacties gekregen dus dat belooft veel goeds!

   

Ik ben natuurlijk benieuwd of je zelf één van deze boeken al hebt gelezen en of je nog andere tips of aanraders hebt voor mij? Ik hoop jou (of je familieleden of vrienden) in ieder geval inspiratie te hebben gegeven voor een mooi boek als cadeau voor de feestdagen (of daar buiten natuurlijk).

Liefs, Stéphanie

Stéphanie is vorig jaar afgestudeerd en begint in januari als ANIOS interne geneeskunde in het Alrijne Ziekenhuis. 

Op de hoogte blijven? Volg ons!