boeken voor artsen

Leuke-boeken-voor-artsen

Kleine cadeaus voor artsen

Tijd voor een update van deze uitgebreide boeken blog voor artsen (in spé)! Een aantal van de boeken die nog op mijn leeslijstje stonden heb ik inmiddels uit, en daarnaast heb ik in de tussentijd nog een paar nieuwe boeken gelezen die de moeite waard zijn om hier te noemen.

Boeken zijn wat mij betreft perfecte cadeaus voor geneeskunde studenten, afgestudeerde dokters, maar ook voor artsen die toegelaten zijn tot hun gewilde specialisme. Als toevoeging ten opzichte van de vorige blog, heb ik ook nog specifiek erbij gezet voor welke fase van de opleiding/werk het boek geschikt is als cadeautje, wel zo makkelijk als je zelf geen arts bent maar graag een boek cadeau wilt doen!

Oké, daar komen ze!

Boek-cadeau-dokter

This is going to hurt – Adam Kay

Een hele bekende, een boek dat vorig jaar rond de feestdagen in ieder geval een absolute hit was! De ondertitel zegt eigenlijk al genoeg “secret diaries of a junior doctor”. De combinatie van de medische achtergrond van Adam Kay, zijn werk als arts-assistent bij de Gynaecologie en zijn latere werk als comedian, maken dit een boek dat de pijnlijke waarheden van het leven als arts op een lachwekkende manier beschrijft. Ook al is het boek gebaseerd op het zorgsysteem in Engeland, maakt dat het boek niet minder toepasselijk op het leven van een arts assistent in onze ziekenhuizen. Het boek bevat een beschrijving van zijn wel als arts assistent en later ook als specialist, met passages die gaan over wat hij zoal meemaakte in zijn diensten. Het belangrijkste thema in het boek is de inhumane manier waarop er (in Engeland) met artsen wordt omgegaan, met lange dagen, onderbetaling en de onmogelijkheid om een dag vrij te regelen. Tegelijkertijd beschrijft hij hoe het gevoel van een “low-grade super hero” er dagelijks voor zorgde dat hij weer aan het werk ging, om patiënten te kunnen helpen. Een boek dat je zal laten lachen, en zal laten huilen.

Doelgroep: geneeskunde studenten, afgestudeerde artsen, artsen in opleiding tot specialist/huisarts

Prijs: Voor net iets meer dan een tientje haal je hem in huis.

Boek-cadeau-arts

When breath becomes air – Paul Kalanithi

Dit boek heeft een ontzettende indruk op mij gemaakt. Het is een autobiografie van Paul Kalanithi, die op de leeftijd van 36 jaar wordt gediagnosticeerd met een inoperabele vorm van longkanker. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld zit hij net in de laatste fase van zijn opleiding tot neurochirurg. Het eerste deel van het boek beschrijft zijn zoektocht naar wat voor specialist hij wil worden, en neemt je mee in zijn onzekerheid en vraagstukken over wat de betekenis van zijn leven is in onze wereld. Het tweede deel gaat over hoe hij, met zijn medische achtergrond, om gaat met zijn rol als patiënt. Hierin speelt zijn behandeld oncoloog een belangrijke rol. Dit boek beschrijft op een prachtige wijze wat er met Paul gebeurt nadat hij te horen heeft gekregen dat hij uitgezaaide longkanker heeft, alle emoties die daarbij komen kijken, de hoop die opvlamt als de behandeling aan lijkt te slaan, de onzekerheid tijdens het gehele ziekteproces. Ik heb zelf een belangrijke les geleerd :

”Medical training is relentlessly future-oriented, all about delayed gratification; you’re always thinking about what you’ll be doing five years down the line. But now I don’t know what I’ll be doing five years down the line. I may be dead. I may not be. I may be healthy. And so it’s not all that useful to spend time thinking about the future- that is, beyond lunch.”

Doelgroep: in principe voor zowel geneeskunde studenten, afgestudeerde artsen als artsen in opleiding tot specialist/huisarts, maar ik denk pas echt op waarde te schatten als je al werkzaam bent als arts (dus afgestudeerde artsen en artsen in opleiding tot specialist/huisarts)

Prijs: €9,60

Cadeau-dokter-samuel-shem

The House of God – Samuel Shem

Een echte klassieker, een tikkeltje cynische beschrijving van het werk als arts in een Amerikaans ziekenhuis. Een boek dat gaat over de hiërarchie in ziekenhuizen en de bizarre situaties die je als dokter tegenkomt. Menig assistentenkamer zal je de “laws of the house of God” tegenkomen, die je denk ik het beste een indruk geven van dit boek:

 1. GOMERS (Get Out of My Emergency Room, of ook wel ouderen die graag dood zouden willen, maar wij niet toestaan om te overlijden) don’t die.
 2. GOMERS go to ground.
 3. At a cardiac arrest, the first procedure is to take your own pulse.
 4. The patient is the one with the disease.
 5. Placement comes first.
 6. There is no body cavity that cannot be reached with a #14G needle and a good strong arm.
 7. Age + BUN = Lasix dose.
 8. They can always hurt you more.
 9. The only good admission is a dead admission.
 10. If you don’t take a temperature, you can’t find a fever.
 11. Show me a BMS (Best Medical Student, a student at The Best Medical School) who only triples my work and I will kiss his feet.
 12. If the radiology resident and the medical student both see a lesion on the chest x-ray, there can be no lesion there.
 13. The delivery of good medical care is to do as much nothing as possible.
Provocerende woordkeuzes maar een paar belangrijke lessen zitten er zeker in.
 
Doelgroep: geneeskunde studenten, afgestudeerde artsen en artsen in opleiding tot specialist/huisarts
 
Prijs: rond de €10,-
Arts-cadeau-boek-loes-heijmans-beek

Doe mij maar diabetes – Loes Heijmans-Beek

Iets ander genre, maar dat maakt dit boek niet minder relevant. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, maar dit boek beschrijft op een boeiende en meeslepende wijze wat voor impact het hebben van diabetes op je leven heeft. Dit boek is geschreven vanuit Loes, die op haar 21ste de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt. Haar zorgeloze leventje verandert acuut in een leven waarbij structuur en regelmaat van belang zijn. Als arts (assistent) bij de interne geneeskunde, maar eigenlijk voor iedere arts, een mooi boek om inzicht te krijgen in wat een chronische ziekte doet met het leven van een patiënt.

Doelgroep: gezien het specifieke genre zou ik zeggen, artsen die interesse hebben in de Interne geneeskunde/Endocrinologie

Prijs: €20,- 

Boek-cadeau-arts-hendrik-groen

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Arts in het verpleeghuis of interesse in de ouderengeneeskunde? Dan vind je dit boek vast net zo leuk als dat ik het gevonden heb. Lekker luchtig geschreven met ontzettend veel humor. Hendrik Groen heeft in de vorm van een dagboek zijn belevenissen opgeschreven in een verzorgingshuis in Amsterdam Noord. Hij is misschien oud, maar nog niet dood! Een hilarische beschrijving van hoe hij het beste van het leven probeert te maken met zijn langzaam krakkemikkiger wordende lijf.

Doelgroep: eigenlijk voor iedereen, dokter of geen dokter. Specifiek denk ik een leuk cadeau voor artsen met interesse in de Ouderengeneeskunde

Prijs: Ook net een prijsklasse hoger, voor €20,- te koop bij bol.com

how-doctors-think

How Doctors Think – Jerome Groopman

Dit boek is misschien nóg interessanter als je zelf niet in de zorg werkt, want het neem je mee in hoe dokters denken en om leren gaan met alles dat zij tijdens een normale werkdag tegenkomen. Ik vond dit boek zelf wat moeizamer om te lezen, ben er dan ook meermaals in begonnen zonder dat ik hem uiteindelijk helemaal uitgelezen heb. Ik denk dat dit met name door de manier van schrijven is gekomen, die wat zakelijk aandoet. Heel veel meer kan ik er dan nu ook niet over zeggen aangezien ik hem niet helemaal uitgelezen heb.

Doelgroep: iedereen die geïnteresseerd is in welke gedachten er nu in het hoofd van een arts omgaan, zowel voor medici als niet-medici

Prijs: Circa 15 euro

de-dienstpieper

De Dienstpieper – Marten van Olst

In deze Nederlandse versie van This is going to hurt, beschrijft Marten het leven als arts assistent Chirurgie en geeft ons een kijkje in zijn dagelijks leven. Dit boek leest heerlijk weg, het is vlot geschreven en heeft relatief korte hoofdstukken. De bizarre gebeurtenissen die je tegenkomt als arts in het ziekenhuis worden in geur en kleur toegelicht met een grappige twist, en als beginnend arts assistent zullen de voorbeelden die gegeven worden heel herkenbaar voor je zijn. Een leuk boek om cadeau te geven aan iemand die aan zijn eerste baan als arts assistent gaat beginnen, en natuurlijk specifiek voor de chirurg in spé.

Doelgroep: afgestudeerde artsen, artsen in opleiding tot specialist en specifiek Chirurgie

Prijs: wel wat aan de duurdere kant voor dit genre boeken, circa 22 euro

dokter-is-ziek

Dokter is Ziek – Gonny Ten Haaft

Een kijkje in hoe het is om als zorgverlener zelf ziek te worden en patiënt te zijn. Voor haar boek heeft Gonny Ten Haaft indringende gesprekken gevoerd met ziekte artsen, verpleegkundigen en manager van ziekenhuizen om te beschrijven wat het betekent om patiënt te zijn, en of dit anders is als je zelf in een ziekenhuis werkt. Het is een inzicht gevend boek over hoe anders informatie geïnterpreteerd kan worden vanuit de rol als patiënt dan vanuit de rol als arts, en ook wat voor behoeften je als patiënt hebt van jouw behandelend arts. Het boek laat zien hoe moeilijk het is om écht patiëntgerichte zorg te leveren.

Doelgroep: iedere zorgprofessional, maar ook voor beleidsmakers en meer bestuurlijke functies binnen het ziekenhuis

Prijs: Rond de 12 euro 

De praktijk van een huisarts – Joost Zaat

Ben je op zoek naar een cadeau voor een vriend, vriendin of familielid dat recent toegelaten is tot de huisartsopleiding? Dan is dit een hartstikke leuk en herkenbaar boek om cadeau te doen! Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van een huisarts die zijn eigen praktijk heeft in Purmerend. In elk hoofdstuk van circa 3 pagina’s licht hij kort een bepaalde patiëntcasus, dilemma of logistiek probleem toe. Veel van de dingen die hij meemaakt en problemen waar bij tegen aan loopt zullen voor de arts in de eerste lijn erg herkenbaar zijn. Door de korte hoofdstukken leest het boek lekker weg en is het een heerlijk boek om elke keer een kort stukje in te lezen bijvoorbeeld in de trein of in bed. Mede door de korte hoofdstukken moet je niet al te veel diepgang verwachten, elk onderwerp wordt kort aangestipt om weer door te gaan naar een ander voorbeeld uit de dagelijkse huisartsenpraktijk.

Doelgroep: afgestudeerde artsen en artsen in opleiding, met specifieke interesse in de huisartsgeneeskunde of andere eerstelijns zorg

Prijs:  Ook deze is net wat duurder dan de andere boeken maar is de moeite waard, circa 17.50 euro te koop 

De nachtdienst – Esther Verhoef 

Even weer een uitstapje naar meer een roman dan echt een doktersboek, net als de boeken van Hendrik Groen. Deze literaire thriller is perfect om mee te nemen op vakantie, als spannend wegleesboek met een snufje geneeskunde er in verwerkt. Heel veel meer dan een snufje is het overigens niet. Het boek gaat over dierenarts Emma die met haar dochter verhuist naar een woning boven de dierenkliniek waar zij in werkt. Tijdens een van haar nachtdiensten dwingen twee gemaskerde mannen haar om een operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Niemand mag van het incident afweten, maar bij de spannende avond blijft het helaas niet. Nogmaals, dit is geen inhoudelijk boek over hoe het leven van een arts eruit ziet of met wijze lessen, maar gewoon een lekker boek om in één ruk uit te lezen.

Doelgroep: iedereen, niet-medici en medici van alle soorten, misschien wel extra leuk voor een dierenarts in spé?

Prijs: te koop via bol.com voor 17,50 euro

Ik ben geen man – Mirjam Kaijer 

In dit boek ben ik nog bezig nadat ik het een paar maanden geleden van een familielid heb gekregen. De verschillen in klachtenpresentatie en behandeling van mannen versus vrouwen is een onderwerp dat steeds meer aandacht begint te krijgen, zowel in de media als in de geneeskunde opleiding, als in de opleiding tot specialist. Er zijn gespecialiseerde artsen in Nederland werkzaam die hier ook aandacht voor vragen. In dit boek beschrijft journalist Mirjam haar zoektocht naar een diagnose, die bemoeilijkt wordt door de verscheidenheid aan klachten, een manier waarop vrouwen zich vaker presenteren bij hun arts. Zoals gezegd ben ik nog bezig in het boek en kan ik nog geen definitieve mening vormen. Het boek stipt denk ik een belangrijk onderwerp aan, vrouwen presenteren zich inderdaad met andere klachten dan mannen en vallen vaker tussen wal in schip, mogelijk vanwege de klachten die bij vrouwen van middelbare leeftijd soms onterecht bij de overgang worden geduid. Ik ben geïntrigeerd door het boek om het verder uit te gaan lezen. Wel merk ik dat de soms iets beschuldigende toon naar de medische wereld, mij wat tegen staat en dat ik op medisch vlak meerdere vragen heb over hoe dit allemaal zo gelopen is. Maar tegelijkertijd is de frustratie vanuit het patiënten perspectief heel invoelbaar. Als je geïnteresseerd bent in man-vrouw verschillen dan is dit een inzicht gevend boek en de moeite waard om te lezen.

Doelgroep: medici met interesse in man-vrouw verschillen en ook voor vrouwelijke patiënten die zich niet gehoord voelen door de medische wereld

Prijs: Te bestellen voor circa 25 euro

Inmiddels is mijn boekenlijst afgevinkt en heb ik geen boeken meer op de plank liggen. Mocht je een leuke suggestie voor mij hebben dan houd ik mij graag aanbevolen voor tips!

Liefs, Stéphanie

Stéphanie is vorig jaar gIOS interne geneeskunde in het Alrijne Ziekenhuis. 

Op de hoogte blijven? Volg ons!